Το Καλάσνικοφ AK-47 σκοτώνει 250.000 άτομα κάθε χρόνο. Είναι φθηνό, μπορείτε να το βρείτε παντού, έχει αλλάξει το πρόσωπο του πολέμου και επέτρεψε τις παραστρατιωτικές ομάδες να αντισταθούν στις στρατιές των μεγάλων δυνάμεων. Ο Josh Rushing ερευνά το πραγματικό όπλο μαζικής καταστροφής.
Ο συνολικός αριθμός των AK που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών εκτιμάται σε 90 εκατομμύρια +. Αυτό είναι πραγματικά ένα θρυλικό όπλο, γνωστό για την εξαιρετική αντοχή του, την απλότητα της λειτουργίας και συντήρησης, καθώς και την αξεπέραστη αξιοπιστία, ακόμη και στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.
Το AK-47 ή Καλάσνικοφ είναι πυροβόλο αυτόματο όπλο που δέχεται φυσίγγια 7.62x39mm. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Η ονομασία ΑΚ-47 Καλάσνικοφ σημαίνει αυτόματο τουφέκι, μοντέλο του 1947 (ρωσικά: Автомат Калашникова 47, Avtomat Kalashnikova 47). Είναι επίσημα γνωστό ως "Avtomat Kalashnikova" (ή απλά "AK"). Επίσης είναι γνωστό και ως Καλάσνικοφ ή στη ρωσική ορολογία Καλάς.
Μια πιλοτική παρτίδα των 1500 AK-47 ήταν απαραίτητη για δοκιμές στο πεδίο του πολέμου, και το Υπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών εξέδωσε διαταγή να αναπτυχθούν τα πρώτα 1500 κομμάτια του AK-47, στο εργοστάσιο Izhesvsky Motozavod που παρήγαγε τα μικρά όπλα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο σχεδιασμός του AK άρχισε τον τελευταίο χρόνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1944). Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946, το AK-46 παρουσιάστηκε για επίσημες στρατιωτικές δοκιμές και το 1947 η σταθερή έκδοση του όπλου εισήχθη σε υπηρεσία με επιλογή των μονάδων του σοβιετικού στρατού. Η πρώτη ανάπτυξη του σχεδίου ήταν το AKS-47 (S-Skladnoy ή «αναδιπλωμένη»), η οποία ήταν εξοπλισμένη με αναδιπλωμένη στήριξη από μέταλλο. Το 1949, το AK-47 έγινε επίσημα δεκτό από τα σοβιετικά στρατεύματα και χρησιμοποιούνταν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Το αρχικό AK-47 ήταν ένα από τα πρώτα αληθινά τυφέκια εφόδου. Ακόμα και μετά από έξι δεκαετίες, λόγω της αντοχής του, το χαμηλό κόστος παραγωγής, και την ευκολία χρήσης, το μοντέλο (και οι παραλλαγές του) παραμένει το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές τυφέκιο στον κόσμο. Διαθέτει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης εμπορικής εφεύρεσης: πρακτικότητα, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος παραγωγής. Έχει κατασκευαστεί σε πολλές χώρες και είναι σε υπηρεσία σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και σε παράνομες, επαναστατικές και τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Το ΑΚ-47 ήταν η βάση για την ανάπτυξη πολλών άλλων ατομικών και ομαδικών πυροβόλων όπλων. Έχουν παραχθεί περισσότερα AK-τύπου τυφέκια από ό, τι το σύνολο των άλλων τυφεκίων.
«Φέρνουμε τα Καλάσνικοφ από Αλβανία μαζί με διάφορα προϊόντα, αλλά συνήθως σε φορτηγά με... αγελάδες, βόδια και μοσχάρια προκειμένου να είναι δύσκολο στους αστυνομικούς να τα ψάξουν. Οι πιο πολλοί φοβούνται τα στοιβαγμένα αγριεμένα μοσχάρια και δεν κάνουν έλεγχο.
Στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερα από 1.000 σπίτια που αποτελούν "καβάτζες" με Καλάσνικοφ και άλλα όπλα, που τα μοιράζουμε σε μικρές παρτίδες. Τα πτυσσόμενα Καλάσνικοφ τα πουλάμε περίπου 1.200 έως 1.500 ευρώ μαζί με δύο γεμιστήρες που έχουν 60 σφαίρες. Ακόμη μεγάλο σουξέ έχουν οι κυκλικοί γεμιστήρες των 100 σφαιρών για να ρίχνουν αδιάλειπτα κατά των αστυνομικών, τους οποίους πουλάμε 500 ευρώ, χωρίς τις σφαίρες! Μεγάλη ζήτηση έχουν κυρίως κινεζικές σφαίρες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα διάτρησης όχι μόνο των αλεξίσφαιρων γιλέκων των αστυνομικών αλλά και των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. Αυτές τις πουλάμε πέντε ευρώ τη μία, ενώ τις κανονικές μόνο ένα.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 600.000 Καλάσνικοφ πολλών προελεύσεων. Πρέπει να καταλάβετε ότι η ζήτησή τους αυξάνεται λόγω της παρουσίας πολλών αστυνομικών και των περιπολιών της ομάδας ΔΙΑΣ στους δρόμους. Όλοι πλέον θεωρούν βέβαιη κάποια στιγμή τη σύγκρουση με αστυνομικούς και γι' αυτό ψάχνουν και εξοπλίζονται με βαριά όπλα. Ακόμη κι όταν είναι να κάνουν ληστείες σε μικρά μαγαζιά ή σε σπίτια, κουβαλούν Καλάσνικοφ, αν και ξέρουν ότι σπάνια θα χρειαστεί εκεί να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο όπλο. Όμως φοβούνται μετά ότι μπορεί να πέσουν πάνω σε αστυνομικούς. Όλοι ετοιμάζονται για μάχες του δρόμου και ζητούν ολοένα περισσότερα Καλάσνικοφ...».
Η εξομολόγηση προς «Το Βήμα» ενός μεταφορέα και διανομέα Καλάσνικοφ και άλλων όπλων στη χώρα μας είναι αποκαλυπτική.
Από την αρχή του χρόνου οι νεκροί κατά τη διάρκεια ληστειών υπολογίζονται σε 35. Ακόμη κάθε μήνα υπάρχουν επτά έως δέκα ανταλλαγές πυροβολισμών και συμπλοκές αστυνομικών με κακοποιούς. Μία στις τρεις σοβαρές ληστείες στη χώρα μας καταλήγει σε συγκρούσεις των δραστών με διερχόμενους αστυνομικούς και σε πυροβολισμούς κατά πολιτών. Οι περιπτώσεις συμπλοκών ποινικών και ένστολων στου Ζωγράφου, στο Παγκράτι, στην Κηφισιά, στον Ροδολίβο Σερρών, στην Κεραμωτή Καβάλας και άλλες των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικές και αποτελούν πλέον ζοφερή πραγματικότητα.
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., επειδή, όπως λένε, διέβλεπαν τι θα ακολουθήσει, είχαν προωθήσει τη μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα προκειμένου να επισύρονται ποινές πολυετούς κάθειρξης, ώστε όσοι εντοπίζονταν σε αστυνομικούς ελέγχους με παράνομα όπλα να οδηγούνται στις φυλακές. Ωστόσο αυτή η νομοθετική ρύθμιση ουδέποτε προχώρησε.
Ενδεικτικός της αντίληψης των κακοποιών είναι ο καταγεγραμμένος διάλογος στη δικογραφία της συμμορίας των καταδρομέων της Καβάλας που λήστευε τράπεζες και ανατίναζε ΑΤΜ. Εκεί ακούγεται κατηγορούμενος ειδικός φρουρός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας να λέει στον αρχηγό της σπείρας: «Εσύ, με το Καλάσνικοφ και το αλεξίσφαιρο που σου έδωσα, είσαι πλέον βασιλιάς. Τι να σου κάνουν τα νεροπίστολα που έχουν οι δικοί μας»!
Και αυτή είναι η οδυνηρή αλήθεια. Οι αστυνομικοί αισθάνονται απόλυτα αδύναμοι απέναντι στα όπλα των κακοποιών.
Πολλές φορές οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που συλλαμβάνουν μέλη συμμοριών με Καλάσνικοφ και άλλον βαρύ οπλισμό τούς ζητούν πληροφορίες πώς και από πού βρήκαν τα όπλα. Ωστόσο η ομερτά και η αλληλεγγύη των κακοποιών κόβουν εξαρχής το νήμα της έρευνας και οι ουσιαστικές πληροφορίες που συλλέγονται είναι ελάχιστες. Κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχει περίπου 170-200 τέτοιου είδους όπλα και περίπου 550 πιστόλια που θεωρούνται το απόλυτο τίποτε μπροστά στον όγκο της διακίνησης όπλων...
Στην Ελλάδα μπαίνουν καινούργια Καλάσνικοφ που κατασκευάζονται σε χώρες των Βαλκανίων - πλην Αλβανίας - και σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Στη συμμορία που πιάστηκε στην Καβάλα διαπιστώθηκε ότι τα Καλάσνικοφ έμπαιναν από τη Βουλγαρία αλλά και από τη Σερβία, κάτι που θεωρείται σχετικά σπάνιο.
Στα βουλγαρικά Καλάσνικοφ κάποιοι βάζουν και ένα είδος... σιγαστήρα για να διευκολύνονται στις νυχτερινές κυρίως επιθέσεις τους. Τα Καλάσνικοφ μπαίνουν με φορτηγά ενώ μερικά μεταφέρονται μαζικά με Μερτσέντες που κινούνται μέσα από χωματόδρομους στα ελληνοαλβανικά σύνορα όταν λιώνουν τα χιόνια.
Όπλα έρχονται στην Αθήνα μέσω Κρήτης, αφού μεγάλα φορτία ξεφορτώνονται στα απομονωμένα και ανεξέλεγκτα νότια παράλια του νησιού, κυρίως από πλοία με ουκρανικά πληρώματα. Τα όπλα μοιράζονται μετά σε εκατοντάδες άτομα στην Αθήνα και στην επαρχία, και οι κακοποιοί μπορεί να τα βρουν μέσω τριών-τεσσάρων μεσαζόντων, χέρι με χέρι.
Ωστόσο είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι πουλιούνται - όπως αναφέρεται συχνά - ελεύθερα στην Ομόνοια ή ότι δεν τηρούνται ασφαλιστικές δικλίδες στο λαθρεμπόριο όπλων. Δεν υπάρχει "καβάτζα" με περισσότερα από 20-30 όπλα για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο συμβαίνει με τα Τοκάρεφ που πουλιούνται περίπου 2.000 ευρώ, τα Zastava, με περίπου 1.000 ευρώ. Εκείνα που είναι σχετικά ακριβά και η τιμή τους φτάνει τουλάχιστον τις 4.000 ευρώ είναι τα Glock. Κυκλοφορούν όμως πολλά ψεύτικα. Κοντέινερ γεμάτα με κινεζικά Καλάσνικοφ φτάνουν στα τελωνεία, όμως αυτά προορίζονται για χώρες της Αφρικής».
Όπως έχει αναφέρει σε σχετικές εκθέσεις του ο δικηγόρος κ. Γιώργος Μαρής που έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί η τιμή των πολεμικών όπλων που χρησιμοποιούνται από τις συμμορίες στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλή αν αγοραστούν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η τιμή τους αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν οι λαθρέμποροι όπλων και το ρίσκο που παίρνουν για να περάσουν μπλόκα της Αστυνομίας».
Όπως συμπληρώνει ο κ. Μαρής, «στις περισσότερες χώρες, όταν διαπιστώθηκε ότι οι κακοποιοί είχαν εξοπλιστεί με πολεμικά όπλα, είχε αποφασιστεί οι αστυνομικοί να προμηθευθούν καραμπίνες που δέχονται φυσίγγια με σκάγια που έχουν μεγάλη ισχύ πυρός. Είναι ένας από τους λίγους τρόπους για να ανταποκριθούν οι ένστολοι στα όπλα των κακοποιών. Όμως κάτι τέτοιο ποτέ δεν αποφασίστηκε για τη χώρα μας».
Εάν το άρθρο Που και Πώς γίνονται τα όπλα Καλάσνικοφ AK-47 και πως έρχονται στην Ελλάδα. σας άρεσε, μπορείτε να αφήσετε ένα σχόλιο, ή κριτική παρακάτω, ή απλά ...
Ο συνολικός αριθμός των AK που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών εκτιμάται σε 90 εκατομμύρια +. Αυτό είναι πραγματικά ένα θρυλικό όπλο, γνωστό για την εξαιρετική αντοχή του, την απλότητα της λειτουργίας και συντήρησης, καθώς και την αξεπέραστη αξιοπιστία, ακόμη και στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.
Το AK-47 ή Καλάσνικοφ είναι πυροβόλο αυτόματο όπλο που δέχεται φυσίγγια 7.62x39mm. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Η ονομασία ΑΚ-47 Καλάσνικοφ σημαίνει αυτόματο τουφέκι, μοντέλο του 1947 (ρωσικά: Автомат Калашникова 47, Avtomat Kalashnikova 47). Είναι επίσημα γνωστό ως "Avtomat Kalashnikova" (ή απλά "AK"). Επίσης είναι γνωστό και ως Καλάσνικοφ ή στη ρωσική ορολογία Καλάς.
Ιστορία
Σε μια σειρά από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 1947, ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ Timofeevich ) κέρδισε το διαγωνισμό της Επιτροπής Πυροβολικού με το AK-47.Μια πιλοτική παρτίδα των 1500 AK-47 ήταν απαραίτητη για δοκιμές στο πεδίο του πολέμου, και το Υπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών εξέδωσε διαταγή να αναπτυχθούν τα πρώτα 1500 κομμάτια του AK-47, στο εργοστάσιο Izhesvsky Motozavod που παρήγαγε τα μικρά όπλα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο σχεδιασμός του AK άρχισε τον τελευταίο χρόνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1944). Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946, το AK-46 παρουσιάστηκε για επίσημες στρατιωτικές δοκιμές και το 1947 η σταθερή έκδοση του όπλου εισήχθη σε υπηρεσία με επιλογή των μονάδων του σοβιετικού στρατού. Η πρώτη ανάπτυξη του σχεδίου ήταν το AKS-47 (S-Skladnoy ή «αναδιπλωμένη»), η οποία ήταν εξοπλισμένη με αναδιπλωμένη στήριξη από μέταλλο. Το 1949, το AK-47 έγινε επίσημα δεκτό από τα σοβιετικά στρατεύματα και χρησιμοποιούνταν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Το αρχικό AK-47 ήταν ένα από τα πρώτα αληθινά τυφέκια εφόδου. Ακόμα και μετά από έξι δεκαετίες, λόγω της αντοχής του, το χαμηλό κόστος παραγωγής, και την ευκολία χρήσης, το μοντέλο (και οι παραλλαγές του) παραμένει το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές τυφέκιο στον κόσμο. Διαθέτει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης εμπορικής εφεύρεσης: πρακτικότητα, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος παραγωγής. Έχει κατασκευαστεί σε πολλές χώρες και είναι σε υπηρεσία σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και σε παράνομες, επαναστατικές και τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Το ΑΚ-47 ήταν η βάση για την ανάπτυξη πολλών άλλων ατομικών και ομαδικών πυροβόλων όπλων. Έχουν παραχθεί περισσότερα AK-τύπου τυφέκια από ό, τι το σύνολο των άλλων τυφεκίων.
Στην Ελλάδα:
Έτσι πουλάμε Καλάσνικοφ στις συμμορίες
Τα 600.000 αυτόματα, οι σφαίρες του θανάτου, οι χίλιες «καβάτζες» και το «κόλπο με τα μοσχάρια» Το κείμενο είναι του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου.«Φέρνουμε τα Καλάσνικοφ από Αλβανία μαζί με διάφορα προϊόντα, αλλά συνήθως σε φορτηγά με... αγελάδες, βόδια και μοσχάρια προκειμένου να είναι δύσκολο στους αστυνομικούς να τα ψάξουν. Οι πιο πολλοί φοβούνται τα στοιβαγμένα αγριεμένα μοσχάρια και δεν κάνουν έλεγχο.
Στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερα από 1.000 σπίτια που αποτελούν "καβάτζες" με Καλάσνικοφ και άλλα όπλα, που τα μοιράζουμε σε μικρές παρτίδες. Τα πτυσσόμενα Καλάσνικοφ τα πουλάμε περίπου 1.200 έως 1.500 ευρώ μαζί με δύο γεμιστήρες που έχουν 60 σφαίρες. Ακόμη μεγάλο σουξέ έχουν οι κυκλικοί γεμιστήρες των 100 σφαιρών για να ρίχνουν αδιάλειπτα κατά των αστυνομικών, τους οποίους πουλάμε 500 ευρώ, χωρίς τις σφαίρες! Μεγάλη ζήτηση έχουν κυρίως κινεζικές σφαίρες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα διάτρησης όχι μόνο των αλεξίσφαιρων γιλέκων των αστυνομικών αλλά και των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. Αυτές τις πουλάμε πέντε ευρώ τη μία, ενώ τις κανονικές μόνο ένα.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 600.000 Καλάσνικοφ πολλών προελεύσεων. Πρέπει να καταλάβετε ότι η ζήτησή τους αυξάνεται λόγω της παρουσίας πολλών αστυνομικών και των περιπολιών της ομάδας ΔΙΑΣ στους δρόμους. Όλοι πλέον θεωρούν βέβαιη κάποια στιγμή τη σύγκρουση με αστυνομικούς και γι' αυτό ψάχνουν και εξοπλίζονται με βαριά όπλα. Ακόμη κι όταν είναι να κάνουν ληστείες σε μικρά μαγαζιά ή σε σπίτια, κουβαλούν Καλάσνικοφ, αν και ξέρουν ότι σπάνια θα χρειαστεί εκεί να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο όπλο. Όμως φοβούνται μετά ότι μπορεί να πέσουν πάνω σε αστυνομικούς. Όλοι ετοιμάζονται για μάχες του δρόμου και ζητούν ολοένα περισσότερα Καλάσνικοφ...».
Η εξομολόγηση προς «Το Βήμα» ενός μεταφορέα και διανομέα Καλάσνικοφ και άλλων όπλων στη χώρα μας είναι αποκαλυπτική.
35 νεκροί σε έξι μήνες
Την τελευταία διετία στην Ελλάδα έχουν εξαρθρωθεί περισσότερες από 40 «συμμορίες με Καλάσνικοφ» και εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου άλλες 15-20 πάνοπλες συμμορίες που συνεχίζουν να ληστεύουν τράπεζες, καταστήματα και σπίτια σκορπώντας πανικό σε πολίτες και πυροβολώντας αδιακρίτως. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά κάθε ημέρα. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι διαπράττονται περίπου 7.000 ληστείες - σχεδόν 20 κάθε ημέρα -, οι περισσότερες με Καλάσνικοφ.Από την αρχή του χρόνου οι νεκροί κατά τη διάρκεια ληστειών υπολογίζονται σε 35. Ακόμη κάθε μήνα υπάρχουν επτά έως δέκα ανταλλαγές πυροβολισμών και συμπλοκές αστυνομικών με κακοποιούς. Μία στις τρεις σοβαρές ληστείες στη χώρα μας καταλήγει σε συγκρούσεις των δραστών με διερχόμενους αστυνομικούς και σε πυροβολισμούς κατά πολιτών. Οι περιπτώσεις συμπλοκών ποινικών και ένστολων στου Ζωγράφου, στο Παγκράτι, στην Κηφισιά, στον Ροδολίβο Σερρών, στην Κεραμωτή Καβάλας και άλλες των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικές και αποτελούν πλέον ζοφερή πραγματικότητα.
«Είμαστε παγκόσμιο φαινόμενο»
Η Ελλάδα θεωρείται πλέον η «χώρα των Καλάσνικοφ» και σε αυτή την ισχύ πυρός των κακοποιών αποδίδουν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας την εντυπωσιακή έξαρση της εγκληματικότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «τέτοιες επιθέσεις με πολεμικά όπλα δεν δέχεται καμία αστυνομία του κόσμου. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά. Ακόμη και στο Αφγανιστάν επιθέσεις με Καλάσνικοφ δέχεται ο τοπικός στρατός και όχι οι αστυνομικές αρχές. Χτυπάνε τους αστυνομικούς και τα περιπολικά με όπλα που προορίζονται για θωρακισμένα οχήματα στα πεδία των μαχών! Επιπλέον, και απλοί πολίτες πυροβολούνται με τέτοιου είδους όπλα μέσα στα σπίτια, αδύναμοι να αντιδράσουν».Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., επειδή, όπως λένε, διέβλεπαν τι θα ακολουθήσει, είχαν προωθήσει τη μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα προκειμένου να επισύρονται ποινές πολυετούς κάθειρξης, ώστε όσοι εντοπίζονταν σε αστυνομικούς ελέγχους με παράνομα όπλα να οδηγούνται στις φυλακές. Ωστόσο αυτή η νομοθετική ρύθμιση ουδέποτε προχώρησε.
Ενδεικτικός της αντίληψης των κακοποιών είναι ο καταγεγραμμένος διάλογος στη δικογραφία της συμμορίας των καταδρομέων της Καβάλας που λήστευε τράπεζες και ανατίναζε ΑΤΜ. Εκεί ακούγεται κατηγορούμενος ειδικός φρουρός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας να λέει στον αρχηγό της σπείρας: «Εσύ, με το Καλάσνικοφ και το αλεξίσφαιρο που σου έδωσα, είσαι πλέον βασιλιάς. Τι να σου κάνουν τα νεροπίστολα που έχουν οι δικοί μας»!
Και αυτή είναι η οδυνηρή αλήθεια. Οι αστυνομικοί αισθάνονται απόλυτα αδύναμοι απέναντι στα όπλα των κακοποιών.
Παραλλαγές των όπλων Καλάσνικοφ
Η επιτυχία των Καλάσνικοφ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ο`τι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο 2 το AK-47 τουφέκι έκανε επίθεση με πολλά παράγωγά του. Υπάρχουν συνολικά 13 Καλάσνικοφ όπλα στο στρατιωτικό εργοστάσιο. Ενδείξεις που αναφέρονται παρακάτω σε αλφαριθμητική σειρά.
Οι πύλες εισόδου
Από τις αλβανικές αποθήκες ήρθαν... πολύ λίγα
Όπως αναφέρει άτομο που γνωρίζει τη διανομή των Καλάσνικοφ στις ελληνικές συμμορίες, «στην Αστυνομία αλλά και στον κόσμο έχει αναπτυχθεί ο μύθος ότι τα πολεμικά όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι μόνο αυτά - περίπου 30.000 - που κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα μετά την άλωση των στρατιωτικών αλβανικών αποθηκών την περίοδο 1996-1997. Κάνουν μεγάλο λάθος.Στην Ελλάδα μπαίνουν καινούργια Καλάσνικοφ που κατασκευάζονται σε χώρες των Βαλκανίων - πλην Αλβανίας - και σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Στη συμμορία που πιάστηκε στην Καβάλα διαπιστώθηκε ότι τα Καλάσνικοφ έμπαιναν από τη Βουλγαρία αλλά και από τη Σερβία, κάτι που θεωρείται σχετικά σπάνιο.
Στα βουλγαρικά Καλάσνικοφ κάποιοι βάζουν και ένα είδος... σιγαστήρα για να διευκολύνονται στις νυχτερινές κυρίως επιθέσεις τους. Τα Καλάσνικοφ μπαίνουν με φορτηγά ενώ μερικά μεταφέρονται μαζικά με Μερτσέντες που κινούνται μέσα από χωματόδρομους στα ελληνοαλβανικά σύνορα όταν λιώνουν τα χιόνια.
Όπλα έρχονται στην Αθήνα μέσω Κρήτης, αφού μεγάλα φορτία ξεφορτώνονται στα απομονωμένα και ανεξέλεγκτα νότια παράλια του νησιού, κυρίως από πλοία με ουκρανικά πληρώματα. Τα όπλα μοιράζονται μετά σε εκατοντάδες άτομα στην Αθήνα και στην επαρχία, και οι κακοποιοί μπορεί να τα βρουν μέσω τριών-τεσσάρων μεσαζόντων, χέρι με χέρι.
Ωστόσο είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι πουλιούνται - όπως αναφέρεται συχνά - ελεύθερα στην Ομόνοια ή ότι δεν τηρούνται ασφαλιστικές δικλίδες στο λαθρεμπόριο όπλων. Δεν υπάρχει "καβάτζα" με περισσότερα από 20-30 όπλα για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο συμβαίνει με τα Τοκάρεφ που πουλιούνται περίπου 2.000 ευρώ, τα Zastava, με περίπου 1.000 ευρώ. Εκείνα που είναι σχετικά ακριβά και η τιμή τους φτάνει τουλάχιστον τις 4.000 ευρώ είναι τα Glock. Κυκλοφορούν όμως πολλά ψεύτικα. Κοντέινερ γεμάτα με κινεζικά Καλάσνικοφ φτάνουν στα τελωνεία, όμως αυτά προορίζονται για χώρες της Αφρικής».
Όπως έχει αναφέρει σε σχετικές εκθέσεις του ο δικηγόρος κ. Γιώργος Μαρής που έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί η τιμή των πολεμικών όπλων που χρησιμοποιούνται από τις συμμορίες στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλή αν αγοραστούν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η τιμή τους αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν οι λαθρέμποροι όπλων και το ρίσκο που παίρνουν για να περάσουν μπλόκα της Αστυνομίας».
Όπως συμπληρώνει ο κ. Μαρής, «στις περισσότερες χώρες, όταν διαπιστώθηκε ότι οι κακοποιοί είχαν εξοπλιστεί με πολεμικά όπλα, είχε αποφασιστεί οι αστυνομικοί να προμηθευθούν καραμπίνες που δέχονται φυσίγγια με σκάγια που έχουν μεγάλη ισχύ πυρός. Είναι ένας από τους λίγους τρόπους για να ανταποκριθούν οι ένστολοι στα όπλα των κακοποιών. Όμως κάτι τέτοιο ποτέ δεν αποφασίστηκε για τη χώρα μας».
Και αναρωτιέμαι:
Πόσο προφητικά να ήταν τα λόγια που ακούστηκαν στην Βουλή των Ελλήνων "ότι εάν δεν κάνουμε άρατε πύλες σύντομα τα γιαούρτια θα γίνουν Καλάσνικοφ". Με το τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα πράγματα.... φοβάμαι πως πολύ σύντομα θα μάθουμε!Εάν το άρθρο Που και Πώς γίνονται τα όπλα Καλάσνικοφ AK-47 και πως έρχονται στην Ελλάδα. σας άρεσε, μπορείτε να αφήσετε ένα σχόλιο, ή κριτική παρακάτω, ή απλά ...
Οι τιμές που αναφερει το άρθρο είναι τελείως ανακριβείς και παραφουσκωμένες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι μονο οι τιμες, αλλα και γενικότερα αναφερει ανακρίβειες!
Διαγραφή