Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Αξιολογήσαμε σωστά το Ευρώ;

Τσόκαρο blog
   Την 1η Ιανουαρίου 2001 υιοθετήθηκε το ευρώ ως λογιστική μορφή παράλληλα προς τη δραχμή. Την 1η Ιανουαρίου 2002 εισήχθη επίσημα το ευρώ σε κυκλοφορία ως νόμισμα παράλληλα προς τη δραχμή ως την 1η Μαρτίου, οπότε και η ελληνική δραχμή έπαψε να αποτελεί νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα.
   Από τότε έχουν αρχίσει και τα παρατράγουδα στην Ελλάδα που σήμερα μαστίζετε από την οικονομική και πολιτική κρίση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το Ευρώ είναι αυτό που ευθύνεται για όλα αυτά. Ότι είναι ο Δούρειος Ίππος που χρησιμοποίησαν εχθρικά κράτη για να κατακτήσουν επιτέλους την Ελλάδα. Είναι αλήθεια η ψέματα; Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Δείτε περισσότερα για την Δραχμή Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
   Η δραχμή (πληθυντικός: δραχμές) είναι νομισματική μονάδα, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και από το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Όπως και πολλά νομίσματα της αρχαιότητας, έτσι και η δραχμή εκτός από νομισματική μονάδα αρχικά αποτέλεσε μονάδα μέτρησης βάρους.
   Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει αρπάζω (> δράττομαι = πιάνω σφικτά). Στην αρχαιότητα, μία δραχμή ήταν ίση προς έξι οβολούς, νόμισμα το οποίο στην παλαιότερη μορφή του είχε σχήμα σιδερένιας ράβδου. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε η χούφτα ενός ανδρικού χεριού να μπορεί να πιάσει έξι από αυτούς. Έτσι εκ του δράττω (όσους οβολούς μπορούσε να αδράξει η παλάμη) προκύπτει η λέξη δραχμή.
    Η καθιέρωση της δραχμής το 1833 αποτέλεσε μια αναβίωση του ξεχασμένου μέχρι τότε νομίσματος και ήταν ακόμα μια προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
   Όλα αυτά τα χρόνια ο λαός μας έμαθε ότι η Δραχμή είχε δυο όψεις. Η μια όψη ήταν οι πλούσιοι και η άλλη όψη ήταν οι φτωχοί. Και όλοι γνωρίζαμε ότι έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά για να αποκτήσουμε περισσότερες Δραχμές, οπότε να κάνουμε και την ζωή μας ποιο εύκολη. Και αυτό είναι που μας έκανε και ποιο περήφανους ανθρώπους που μπορούσαμε να καταλάβουμε την διαφορά που υπήρχε ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς με αρμονία.
    Το ευρώ (EUR, €) είναι το ενιαίο επίσημο νόμισμα της Ευρωζώνης. των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 1999 και έγινε το νόμισμα περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη. Τα τρία πρώτα χρόνια ήταν ένα άυλο νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιούνταν μόνο για λογιστικούς σκοπούς, π.χ. στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία μόλις την 1η Ιανουαρίου 2002 και αντικατέστησαν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα των εθνικών νομισμάτων σε δώδεκα χώρες. Ευρώ Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
   Ένα πλούσιο και δυνατό νόμισμα ήρθε στα χέρια μας. Όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε και να το εκ λάβαμε ως δώρο και ως δείγμα καλής θελήσεως και ειρήνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αν και διέθετε δυο όψεις (όπως όλα τα νομίσματα), σε εμάς υπερίσχυσε μόνο η μια. Πόσο έτοιμοι ήμασταν εμείς που δεν γνωρίζαμε την αξία του να το διαχειριστούμε;
   Η λάμψη του και η αξία του μας θάμπωσαν τόσο που δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ότι δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά πλούσιοι, ότι δεν είχαμε λύση τα μέχρι τότε οικονομικά μας προβλήματα. Και όταν άρχισαν τα δάνεια να δίνονται ανεξέλεγκτα εμείς μάθαμε στα εύκολα και άνευ εργασίας λεφτά. Όλοι βλέπαμε μόνο την μια όψη του νομίσματος. Αυτή των πλουσίων. Ελάχιστοι μόνο από εμάς κατάφεραν να καταλάβουν ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα και ότι στην ουσία ο δανεισμός ήταν μια ανταλλαγή του πολύ αύριο με το λίγο σήμερα. Παίρναμε σε μια ημέρα τα λεφτά που θα κερδίζαμε από την δουλειά μας σε όλη μας την ζωή. Και από ότι αποκαλύπτετε σήμερα, πήραμε ακόμα και τους μισθούς των παιδιών μας και των παιδιών τους πριν καν αυτά γεννηθούν.
   Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα δεν έχουμε δει την άλλη όψη του Ευρώ (αν έχει), γιατί ακόμα πιστεύουμε ότι είμαστε πλούσιοι και ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουμε. Και δεν υπάρχουν φτωχοί! Αυτοί πέθαναν μαζί με την Δραχμή των δυο όψεων. Έτσι έχει διχοτομηθεί ο λαός μας σε αυτούς που έχουν ευρώ και σε αυτούς που δεν έχουν. Μα πως μπορεί να μην έχουν αφού παντού υπάρχει ένας μύθος; Ναι το ευρώ είναι δυνατό σαν μύθος. Εμείς δεν υπάρχουμε.
   Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι αυτοί που λένε: Δεν έχω δεν μπορώ να πληρώσω γιατί δεν έχω να φάω δεν είναι απλά ένα ακόμα κίνημα προστασίας των χρημάτων αυτών που έχουν.
   Αυτή κατά την γνώμη μου είναι και η βασική διαφορά των δυο νομισμάτων. Στην Δραχμή αναγνωρίζαμε και τους πλούσιους αλλά και τους φτωχούς ενώ στο Ευρώ όχι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου