Δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Neurology, η μελέτη εξέτασε τις συνήθειες διατροφής σε περισσότερους από 37.000 Σουηδούς μεταξύ των ηλικιών 39 και 75, ρωτώντας τους σχετικά με την κατανάλωση των διαφόρων τροφίμων και ποτών, ειδικά της σοκολάτας, και στη συνέχεια αξιολόγησαν τα ιατρικά αρχεία τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν χαμηλότερος στους άνδρες που είχε καταναλωθεί σοκολάτα, ιδιαίτερα σε άτομα που ανέφεραν την κατανάλωση του σε μεγάλες ποσότητες.
Η μελέτη διαπίστωσε: Ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι έτρωγαν την μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας - περίπου το ένα τρίτο του ενός φλιτζανιού την εβδομάδα - είχαν 17 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν σοκολάτα.
Οι συγγραφείς, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, έγραψαν: "Ενώ άλλες μελέτες έχουν εξετάσει πώς η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει την καρδιαγγειακή υγεία, αυτό είναι το πρώτο του είδους του για να βρει ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι ευεργετική στη μείωση εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες,".
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με εκείνα των προηγούμενων μελετών βρήκαν ότι ενίσχυσε την υποψία για την σοκολάτα να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά οι προηγούμενες μελέτες εξέτασαν μόνο σε κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Καμία δεν είχε εξετάσει ειδικά στους άνδρες.
"Αυτό θα δώσει πιθανότατα ένα σκεπτικό για τους λάτρεις της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο για να απολαύσουν τις απολαύσεις τους με λιγότερη ενοχή», λέει ο δρ Gary Small W., διευθυντής του Κέντρου UCLA μακροζωίας, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη νέα έρευνα.
Απροσδόκητα, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η επίδραση δεν ήταν ειδικά στις μαύρες σοκολάτες - περίπου 90 τοις εκατό της σοκολάτας, οι άνδρες σε αυτή τη μελέτη είχαν καταναλώνεται σοκολάτα γάλακτος. Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδηλώσει ότι η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέεται μόνο με μαύρη σοκολάτα.
Πολλά από τα οφέλη της σοκολάτας έχουν συνδεθεί με ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία φαίνονται να προστατεύουν έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, ένα αποτέλεσμα που οι ερευνητές έχουν αποδώσει κυρίως στην αντιοξειδωτική τους, αντί-πήξη και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ στις περισσότερες μορφές της σοκολάτας, τα flavanoids είναι πιο διαδεδομένα στην μαύρη σοκολάτα. Οι αντιοξειδωτικές και αντί-φλεγμονώδεις επιδράσεις τους μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, τη μείωση της πίεσης του αίματος και η μείωση των επιπέδων της "κακής" χοληστερόλης LDL.
Ο Brumback λέει.«Το βασικό πλεονέκτημα της μαύρης σοκολάτας από την σοκολάτα γάλακτος είναι ότι τα φλαβονοειδή δεν αραιώνονται με την προσθήκη γάλακτος,". "Η Σκοτεινή σοκολάτα είναι περίπου 35τοις εκατό κακάο, ενώ η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να είναι τόσο χαμηλή όσο 10 τοις εκατό. Οι ασθενείς θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα γάλακτος, η οποία θα δώσει μια υψηλότερη δόση των σακχάρων με συνακόλουθο τις αρνητικές δυνατότητες της. "
Άλλοι εμπειρογνώμονες έσπευσαν να σημειώσουν ότι η σοκολάτα δεν θα πρέπει να αποτελεί τη βάση της στρατηγικής για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου από κανέναν - ούτε για τους άνδρες και τις γυναίκες.
"Η Πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου θα είναι μια από τις πολλές καρδιοπροστατευτικες δράσης, αλλά θα ήθελα επίσης να σημειωθεί ότι η επίδραση είναι μέτρια και ωχριά σε σύγκριση με τη συνολική διατροφή, τακτική σωματική άσκηση και την αποφυγή του καπνού," λέει ο Δρ David Katz, ιδρυτικός διευθυντής της Πρόληψης του Πανεπιστημίου Γέιλ Ερευνητικό Κέντρο.
Πηγή:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου