Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τσακ Τσακ Ενα Κέικ απο το Ταταρστάν: Chak Chak (2 συνταγές)

Τσόκαρο blog
   Το Τσακ Τσακ Chak-Chak (башк. сәк-сәк, каз. шек-шек, кирг. чак-чак, тат. чәк-чәк) - ανήκει στα Γλυκά του ταψιού, το οποίο είναι ένα γλυκό με μέλι, αναφερόμενο στην κουζίνα των τουρκικών λαών, ειδικά στους  Μπασκορτοστάν και Ταταρστάν (θεωρείται το εθνικό πιάτο των Μπασκίρ και των Τατάρων). Έχω βρει δυο συνταγές που έχουν πολύ μικρές διαφορές. Διαλέξτε την καλύτερη για εσάς.
   Είναι εύκολο να γίνει και δεν χρειάζονται πολλά προϊόντα για αυτό.
Συστατικά:
Τσόκαρο blog
5 αυγά κοτόπουλου
μισό κιλό αλεύρι σίτου
μία κουταλιά της σούπας κονιάκ
700 ml φυτικό λάδι
ένα ποτήρι και ένα μισό του μελιού
ένα τρίτο ποτήρι ζάχαρη
και μία ώρα και ένα μισό του ελεύθερου χρόνου.

Βήμα προς βήμα η συνταγή Chuck-Chuck:
   Σπάμε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσθέσουμε το κονιάκ που θα δώσει ένα ωραίο άρωμα στο κέικ. Το κονιάκ μπορεί να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε ισχυρό αλκοολούχο ποτό.
Τσόκαρο blogΤσόκαρο blog
   Προστίθεται στο αλεύρι το μείγμα των αυγών και του κονιάκ. Όλα αυτά πρέπει να ανακατευτούνε καλά για να αποφύγετε τα εξογκώματα. Η ζύμη πρέπει να αναμιγνύεται καλά. Περισσότερο αλεύρι αν χρειαστεί να προστεθεί στη διαδικασία. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακότερη από ό,τι κάνετε για τα ζυμαρικά.
Τσόκαρο blogΤσόκαρο blog
   Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσες ποσότητες σχεδόν στο μέγεθος ενός αυγού και τα ανοίγουμε. Τα ως αποτέλεσμα μακρά τμήματα της ζύμης θα πρέπει να βρίσκονται για πέντε ή δέκα λεπτά στην άκρη. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε μικρά τμήματα. Να θυμάστε ότι το μέγεθος τους θα αυξηθεί δύο ή τρεις φορές, όταν συνδυάζονται με το λάδι.
Τσόκαρο blogΤσόκαρο blogΤσόκαρο blogΤσόκαρο blog
   Στη συνέχεια παίρνουμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τη βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε το φυτικό έλαιο και θερμαίνουμε. Μπορούμε επίσης να βάλουμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης μέσα στο λάδι για να δούμε πότε θα είναι έτοιμο, θα πρέπει να ξεκινήσει το τρίξιμο και το μέγεθός του θα πρέπει να αυξηθεί. Κάντε τη φωτιά ισχυρότερη και ξεκινήστε το τηγάνισμα με τα τεμάχια ζύμης σε μικρά τμήματα. Θα πρέπει να γίνουν κίτρινα, όχι καφετί!
Τσόκαρο blogΤσόκαρο blogΤσόκαρο blogΤσόκαρο blog
   Τώρα μπορούμε να τα βγάλουμε. Τα βάζουμε πάνω στο χαρτί κουζίνας. Θα απορροφήσει επιπλέον λάδι. Όταν τελειώσουμε με το τηγάνισμα, αρχίζουμε να προετοιμάζουμε το μέλι. Ανακατεύουμε το μέλι με τη ζάχαρη επάνω σε σιγανή φωτιά. Μην ξεχάσετε να ανακατεύετε τη μάζα.
Τσόκαρο blogΤσόκαρο blog

Τσόκαρο blog
   Τώρα συνεχίζουμε για το τελικό στάδιο. Τα μπαλάκια πρέπει να ανακατευτούν με το έτοιμο μέλι σε μια επίπεδη πιατέλα. Διαμορφώνουμε σε τακτοποιημένο λόφο με τα χέρια μας υγροποιημένα με κρύο νερό. Τοποθετούμε το κέικ στο κρύο για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τσόκαρο blog
   Αυτή ήταν η πρώτη συνταγή. Τώρα πάμε να δούμε και την άλλο τροπο που μπορουμε να φτιάξουμε τα Τσακ Τσακ - ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένο πιάτο της κουζίνας της Ανατολής.
Τσόκαρο blog
    Ο συνδυασμός του μελιού, του αέρα και των καρυδιών που δοκιμάζουμε σε αυτή τη συνταγή κάνει το πιάτο όχι μόνο νόστιμο, αλλά επίσης υγιεινό.
Συστατικά: 
Τσόκαρο blog
Λευκό αλεύρι - 0,5 kg
Αυγά - 6 τεμάχια
Αλκοόλ - 1 κουταλιά της σούπας
Φυτικό λάδι - 1 λίτρο
Μέλι - 1,5 φλιτζάνια
Ζάχαρη - 1 φλιτζάνι
Καρύδια - 300-500γρ

Βήμα προς βήμα η συνταγή Chuck-Chuck:
Τσόκαρο blog
   Σπάμε τα 6 αυγά μέσα σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσθέσουμε 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ που θα δώσει ένα ωραίο άρωμα στο κέικ. Το κονιάκ μπορεί να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε ισχυρό αλκοολούχο ποτό.
Τσόκαρο blog
   Διπλό κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κοσκινίζουμε για δεύτερη φορά στο τραπέζι. Κάνουμε μια εσοχή στο αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη γίνετε σαν μια μπάλα, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 15 λεπτά.

Τσόκαρο blog
   Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης (το υπόλοιπο της ζύμης ανά πάσα στιγμή να παραμείνει κάτω από το κύπελλο) και με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα, σε πάχος 1 mm. Βάζουμε την ζύμη σε μια πετσέτα και την αφήνουμε να στεγνώσει λίγο. Ενώ η ζύμη ξηραίνεται σε ένα καζάνι χύνουμε 1 λίτρο λάδι και το βάζουμε στη φωτιά.
Τσόκαρο blog
   Κόβουμε την αποξηραμένη ζύμη σε λωρίδες πλάτους 5-6cm, προσθέτουμε την μια πάνω στην άλλη και τις κόβουμε σαν λαζάνια. Τηγανίζουμε τα κομμάτια της ζύμης σε μικρές δόσεις μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Αφού τηγανιστούν τα βάζουμε σε χαρτί για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Τσόκαρο blog
   Σε καθαρό καζάνι ρίχνουμε 1,5 φλυτζάνι μέλι και 1 φλιτζάνι ζάχαρη, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
   Μπορούμε να βάλουμε στη προκύπτουσα μάζα και λίγα καρύδια για να διακοσμήσουμε το κέικ μας.

Τσόκαρο blog
   Στα τηγανητά "λαζάνια" προσθέτουμε 300-500 γραμμάρια καρύδια που έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το περιεχόμενο του καζανιού με το μέλι εκεί και τα ανακατεύουμε μέχρι που αναμειγνύονται καλά.

Τσόκαρο blog
   Ετοιμάζουμε ένα πιάτο μέσα στο οποίο θα βάλουμε το κέικ, εμποτισμένο με κρύο νερό, καθώς και την ανάγκη να προετοιμάσουμε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσουμε τα χέρια μας κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του κέικ (για να μην καούμε). Τώρα απλώνουμε το μείγμα μας στο πιάτο, με ελαφρά συμπίεση, για να μην γίνει το κέικ πολύ πυκνό.
Τσόκαρο blog
   Το "Chuck-Chuck" μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα: στρογγυλό, τετράγωνο, ορθογώνιο, κ.λπ., όπως σας αρέσει. Διαμορφώστε το γρήγορα μέχρι να παγώσει. Αφού το σχηματίσουμε και κρυώσει το "Chak-Chak" το στολίζουμε με ξηρούς καρπούς, μέλι και  ζάχαρη, κομμένο σε κομμάτια.
Τσόκαρο blog
   Το παρακάτω βίντεο, αν και στα Ρώσικα, θα σας βοηθήσει τόσο στην δεύτερη, όσο και στην πρώτη συνταγή.
   Αυτό ήταν. Τώρα μπορείτε και εσείς να δοκιμάσετε αυτά τα τόσο νόστιμα Τσακ Τσακ από το Ταταρστάν. Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη. Προσέξτε μόνο να μην καταπιείτε τη γλώσσα σας όταν αρχίσετε να τρώτε το κέικ!
Πηγές:
Τσόκαρο blog
Τσόκαρο blog
Τσόκαρο blog
Talesoftaste.com
Οι άνθρωποι του “Tales of Taste”, πιστεύουν στη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της. Επιλέγουν προσεκτικά τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα και προσπαθούν να διαδώσουν τα προϊόντα που προσφέρει η ελληνική γη ακόμα και στο εξωτερικό.

Related Posts:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου