Το Τσακ Τσακ Chak-Chak (башк. сәк-сәк, каз. шек-шек, кирг. чак-чак, тат. чәк-чәк) - ανήκει στα Γλυκά του ταψιού, το οποίο είναι ένα γλυκό με μέλι, αναφερόμενο στην κουζίνα των τουρκικών λαών, ειδικά στους Μπασκορτοστάν και Ταταρστάν (θεωρείται το εθνικό πιάτο των Μπασκίρ και των Τατάρων). Έχω βρει δυο συνταγές που έχουν πολύ μικρές διαφορές. Διαλέξτε την καλύτερη για εσάς.
Είναι εύκολο να γίνει και δεν χρειάζονται πολλά προϊόντα για αυτό.
μισό κιλό αλεύρι σίτου
μία κουταλιά της σούπας κονιάκ
700 ml φυτικό λάδι
ένα ποτήρι και ένα μισό του μελιού
ένα τρίτο ποτήρι ζάχαρη
και μία ώρα και ένα μισό του ελεύθερου χρόνου.
Προστίθεται στο αλεύρι το μείγμα των αυγών και του κονιάκ. Όλα αυτά πρέπει να ανακατευτούνε καλά για να αποφύγετε τα εξογκώματα. Η ζύμη πρέπει να αναμιγνύεται καλά. Περισσότερο αλεύρι αν χρειαστεί να προστεθεί στη διαδικασία. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακότερη από ό,τι κάνετε για τα ζυμαρικά.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσες ποσότητες σχεδόν στο μέγεθος ενός αυγού και τα ανοίγουμε. Τα ως αποτέλεσμα μακρά τμήματα της ζύμης θα πρέπει να βρίσκονται για πέντε ή δέκα λεπτά στην άκρη. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε μικρά τμήματα. Να θυμάστε ότι το μέγεθος τους θα αυξηθεί δύο ή τρεις φορές, όταν συνδυάζονται με το λάδι.
Στη συνέχεια παίρνουμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τη βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε το φυτικό έλαιο και θερμαίνουμε. Μπορούμε επίσης να βάλουμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης μέσα στο λάδι για να δούμε πότε θα είναι έτοιμο, θα πρέπει να ξεκινήσει το τρίξιμο και το μέγεθός του θα πρέπει να αυξηθεί. Κάντε τη φωτιά ισχυρότερη και ξεκινήστε το τηγάνισμα με τα τεμάχια ζύμης σε μικρά τμήματα. Θα πρέπει να γίνουν κίτρινα, όχι καφετί!
Τώρα μπορούμε να τα βγάλουμε. Τα βάζουμε πάνω στο χαρτί κουζίνας. Θα απορροφήσει επιπλέον λάδι. Όταν τελειώσουμε με το τηγάνισμα, αρχίζουμε να προετοιμάζουμε το μέλι. Ανακατεύουμε το μέλι με τη ζάχαρη επάνω σε σιγανή φωτιά. Μην ξεχάσετε να ανακατεύετε τη μάζα.
Τώρα συνεχίζουμε για το τελικό στάδιο. Τα μπαλάκια πρέπει να ανακατευτούν με το έτοιμο μέλι σε μια επίπεδη πιατέλα. Διαμορφώνουμε σε τακτοποιημένο λόφο με τα χέρια μας υγροποιημένα με κρύο νερό. Τοποθετούμε το κέικ στο κρύο για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αυτή ήταν η πρώτη συνταγή. Τώρα πάμε να δούμε και την άλλο τροπο που μπορουμε να φτιάξουμε τα Τσακ Τσακ - ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένο πιάτο της κουζίνας της Ανατολής.
Ο συνδυασμός του μελιού, του αέρα και των καρυδιών που δοκιμάζουμε σε αυτή τη συνταγή κάνει το πιάτο όχι μόνο νόστιμο, αλλά επίσης υγιεινό.
Αυγά - 6 τεμάχια
Αλκοόλ - 1 κουταλιά της σούπας
Φυτικό λάδι - 1 λίτρο
Μέλι - 1,5 φλιτζάνια
Ζάχαρη - 1 φλιτζάνι
Καρύδια - 300-500γρ
Διπλό κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κοσκινίζουμε για δεύτερη φορά στο τραπέζι. Κάνουμε μια εσοχή στο αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη γίνετε σαν μια μπάλα, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης (το υπόλοιπο της ζύμης ανά πάσα στιγμή να παραμείνει κάτω από το κύπελλο) και με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα, σε πάχος 1 mm. Βάζουμε την ζύμη σε μια πετσέτα και την αφήνουμε να στεγνώσει λίγο. Ενώ η ζύμη ξηραίνεται σε ένα καζάνι χύνουμε 1 λίτρο λάδι και το βάζουμε στη φωτιά.
Κόβουμε την αποξηραμένη ζύμη σε λωρίδες πλάτους 5-6cm, προσθέτουμε την μια πάνω στην άλλη και τις κόβουμε σαν λαζάνια. Τηγανίζουμε τα κομμάτια της ζύμης σε μικρές δόσεις μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Αφού τηγανιστούν τα βάζουμε σε χαρτί για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Σε καθαρό καζάνι ρίχνουμε 1,5 φλυτζάνι μέλι και 1 φλιτζάνι ζάχαρη, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
Μπορούμε να βάλουμε στη προκύπτουσα μάζα και λίγα καρύδια για να διακοσμήσουμε το κέικ μας.
Στα τηγανητά "λαζάνια" προσθέτουμε 300-500 γραμμάρια καρύδια που έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το περιεχόμενο του καζανιού με το μέλι εκεί και τα ανακατεύουμε μέχρι που αναμειγνύονται καλά.
Ετοιμάζουμε ένα πιάτο μέσα στο οποίο θα βάλουμε το κέικ, εμποτισμένο με κρύο νερό, καθώς και την ανάγκη να προετοιμάσουμε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσουμε τα χέρια μας κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του κέικ (για να μην καούμε). Τώρα απλώνουμε το μείγμα μας στο πιάτο, με ελαφρά συμπίεση, για να μην γίνει το κέικ πολύ πυκνό.
Το "Chuck-Chuck" μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα: στρογγυλό, τετράγωνο, ορθογώνιο, κ.λπ., όπως σας αρέσει. Διαμορφώστε το γρήγορα μέχρι να παγώσει. Αφού το σχηματίσουμε και κρυώσει το "Chak-Chak" το στολίζουμε με ξηρούς καρπούς, μέλι και ζάχαρη, κομμένο σε κομμάτια.
Το παρακάτω βίντεο, αν και στα Ρώσικα, θα σας βοηθήσει τόσο στην δεύτερη, όσο και στην πρώτη συνταγή.
Αυτό ήταν. Τώρα μπορείτε και εσείς να δοκιμάσετε αυτά τα τόσο νόστιμα Τσακ Τσακ από το Ταταρστάν. Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη. Προσέξτε μόνο να μην καταπιείτε τη γλώσσα σας όταν αρχίσετε να τρώτε το κέικ!
Είναι εύκολο να γίνει και δεν χρειάζονται πολλά προϊόντα για αυτό.
Συστατικά:
5 αυγά κοτόπουλουμισό κιλό αλεύρι σίτου
μία κουταλιά της σούπας κονιάκ
700 ml φυτικό λάδι
ένα ποτήρι και ένα μισό του μελιού
ένα τρίτο ποτήρι ζάχαρη
και μία ώρα και ένα μισό του ελεύθερου χρόνου.
Βήμα προς βήμα η συνταγή Chuck-Chuck:
Σπάμε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσθέσουμε το κονιάκ που θα δώσει ένα ωραίο άρωμα στο κέικ. Το κονιάκ μπορεί να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε ισχυρό αλκοολούχο ποτό.Προστίθεται στο αλεύρι το μείγμα των αυγών και του κονιάκ. Όλα αυτά πρέπει να ανακατευτούνε καλά για να αποφύγετε τα εξογκώματα. Η ζύμη πρέπει να αναμιγνύεται καλά. Περισσότερο αλεύρι αν χρειαστεί να προστεθεί στη διαδικασία. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακότερη από ό,τι κάνετε για τα ζυμαρικά.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσες ποσότητες σχεδόν στο μέγεθος ενός αυγού και τα ανοίγουμε. Τα ως αποτέλεσμα μακρά τμήματα της ζύμης θα πρέπει να βρίσκονται για πέντε ή δέκα λεπτά στην άκρη. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε μικρά τμήματα. Να θυμάστε ότι το μέγεθος τους θα αυξηθεί δύο ή τρεις φορές, όταν συνδυάζονται με το λάδι.
Στη συνέχεια παίρνουμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τη βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε το φυτικό έλαιο και θερμαίνουμε. Μπορούμε επίσης να βάλουμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης μέσα στο λάδι για να δούμε πότε θα είναι έτοιμο, θα πρέπει να ξεκινήσει το τρίξιμο και το μέγεθός του θα πρέπει να αυξηθεί. Κάντε τη φωτιά ισχυρότερη και ξεκινήστε το τηγάνισμα με τα τεμάχια ζύμης σε μικρά τμήματα. Θα πρέπει να γίνουν κίτρινα, όχι καφετί!
Τώρα μπορούμε να τα βγάλουμε. Τα βάζουμε πάνω στο χαρτί κουζίνας. Θα απορροφήσει επιπλέον λάδι. Όταν τελειώσουμε με το τηγάνισμα, αρχίζουμε να προετοιμάζουμε το μέλι. Ανακατεύουμε το μέλι με τη ζάχαρη επάνω σε σιγανή φωτιά. Μην ξεχάσετε να ανακατεύετε τη μάζα.
Τώρα συνεχίζουμε για το τελικό στάδιο. Τα μπαλάκια πρέπει να ανακατευτούν με το έτοιμο μέλι σε μια επίπεδη πιατέλα. Διαμορφώνουμε σε τακτοποιημένο λόφο με τα χέρια μας υγροποιημένα με κρύο νερό. Τοποθετούμε το κέικ στο κρύο για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αυτή ήταν η πρώτη συνταγή. Τώρα πάμε να δούμε και την άλλο τροπο που μπορουμε να φτιάξουμε τα Τσακ Τσακ - ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένο πιάτο της κουζίνας της Ανατολής.
Ο συνδυασμός του μελιού, του αέρα και των καρυδιών που δοκιμάζουμε σε αυτή τη συνταγή κάνει το πιάτο όχι μόνο νόστιμο, αλλά επίσης υγιεινό.
Συστατικά:
Λευκό αλεύρι - 0,5 kgΑυγά - 6 τεμάχια
Αλκοόλ - 1 κουταλιά της σούπας
Φυτικό λάδι - 1 λίτρο
Μέλι - 1,5 φλιτζάνια
Ζάχαρη - 1 φλιτζάνι
Καρύδια - 300-500γρ
Βήμα προς βήμα η συνταγή Chuck-Chuck:
Σπάμε τα 6 αυγά μέσα σε ένα μπολ και τα χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια, θα
πρέπει να προσθέσουμε 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ που θα δώσει ένα ωραίο άρωμα στο κέικ.
Το κονιάκ μπορεί να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε ισχυρό αλκοολούχο
ποτό.Διπλό κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κοσκινίζουμε για δεύτερη φορά στο τραπέζι. Κάνουμε μια εσοχή στο αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη γίνετε σαν μια μπάλα, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης (το υπόλοιπο της ζύμης ανά πάσα στιγμή να παραμείνει κάτω από το κύπελλο) και με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα, σε πάχος 1 mm. Βάζουμε την ζύμη σε μια πετσέτα και την αφήνουμε να στεγνώσει λίγο. Ενώ η ζύμη ξηραίνεται σε ένα καζάνι χύνουμε 1 λίτρο λάδι και το βάζουμε στη φωτιά.
Κόβουμε την αποξηραμένη ζύμη σε λωρίδες πλάτους 5-6cm, προσθέτουμε την μια πάνω στην άλλη και τις κόβουμε σαν λαζάνια. Τηγανίζουμε τα κομμάτια της ζύμης σε μικρές δόσεις μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Αφού τηγανιστούν τα βάζουμε σε χαρτί για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Σε καθαρό καζάνι ρίχνουμε 1,5 φλυτζάνι μέλι και 1 φλιτζάνι ζάχαρη, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
Μπορούμε να βάλουμε στη προκύπτουσα μάζα και λίγα καρύδια για να διακοσμήσουμε το κέικ μας.
Στα τηγανητά "λαζάνια" προσθέτουμε 300-500 γραμμάρια καρύδια που έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το περιεχόμενο του καζανιού με το μέλι εκεί και τα ανακατεύουμε μέχρι που αναμειγνύονται καλά.
Ετοιμάζουμε ένα πιάτο μέσα στο οποίο θα βάλουμε το κέικ, εμποτισμένο με κρύο νερό, καθώς και την ανάγκη να προετοιμάσουμε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσουμε τα χέρια μας κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του κέικ (για να μην καούμε). Τώρα απλώνουμε το μείγμα μας στο πιάτο, με ελαφρά συμπίεση, για να μην γίνει το κέικ πολύ πυκνό.
Το "Chuck-Chuck" μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα: στρογγυλό, τετράγωνο, ορθογώνιο, κ.λπ., όπως σας αρέσει. Διαμορφώστε το γρήγορα μέχρι να παγώσει. Αφού το σχηματίσουμε και κρυώσει το "Chak-Chak" το στολίζουμε με ξηρούς καρπούς, μέλι και ζάχαρη, κομμένο σε κομμάτια.
Το παρακάτω βίντεο, αν και στα Ρώσικα, θα σας βοηθήσει τόσο στην δεύτερη, όσο και στην πρώτη συνταγή.
Πηγές:
Talesoftaste.com
Οι άνθρωποι του “Tales of Taste”, πιστεύουν στη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της. Επιλέγουν προσεκτικά τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα και προσπαθούν να διαδώσουν τα προϊόντα που προσφέρει η ελληνική γη ακόμα και στο εξωτερικό.
Οι άνθρωποι του “Tales of Taste”, πιστεύουν στη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της. Επιλέγουν προσεκτικά τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα και προσπαθούν να διαδώσουν τα προϊόντα που προσφέρει η ελληνική γη ακόμα και στο εξωτερικό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου