Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Απλό κοτόπουλο φούρνου

Τσόκαρο blog
   Το κλασσικό και απλό λεμονάτο κοτόπουλο φούρνου με ρίγανη.
Υλικά:
   1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε κομμάτια
   5-6 πατάτες
   1 μεγάλο λεμόνι
   2-3 κ.σ. μουστάρδα
   1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
   1 φλ.ελαιόλαδο
   1 1/2 ποτήρι νερό
   1 κ.σ.ρίγανη
   Αλάτι
   Άσπρο πιπέρι

Πως το κάνουμε:
   Βάζουμε το κοτόπουλο ή τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί.
   Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά αλλά χοντρά κομμάτια και τα απλώνουμε γύρω γύρω από το κοτόπουλο, έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί μας.
   Σε ένα σέικερ βάζουμε το λάδι με τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά.Μόλις το μείγμα μας γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε στο σέικερ μισό ποτήρι από το νερό και ξαναχτυπάμε λίγο.
   Περιχύνουμε αυτό το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, έτσι ώστε να πάει παντού. Δεν ανακατεύουμε τα υλικά μας μέσα στο ταψί.
   Κόβουμε το λεμόνι στα τέσσερα και βάζουμε τα κομμάτια στις τέσσερις γωνίες του ταψιού.
   Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό μας και βάζουμε και το τριμμένο σκόρδο και τη ρίγανη.
   Τέλος χύνουμε το ένα ποτήρι νερό που μας έχει απομείνει, σιγά σιγά στην μία γωνία του ταψιού.
   Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 με 200 C για περίπου μία ώρα.Τα τελευταία 2-3 λεπτά γυρνάμε το φούρνο στο grill ώστε να ξεροψηθεί το φαγητό μας.
Τσόκαρο blog
Λίγα μυστικά ακόμα
   Το αλάτι, πιπέρι και ρίγανη τα βάζουμε πάνω από το μείγμα που περιλούσαμε για να "κολλήσει" στο φαγητό μας και κάθε μπουκιά να έχει ίδια γεύση.
   ΔΕΝ στύβουμε το λεμόνι γιατί στεγνώνει το φαγητό μας και σφίγγει το κρέας. Τα κομμάτια λεμονιού στο ψήσιμο θα βγάλουν μόνα τους το ζουμί τους.
   Αν το νερό "σωθεί" προσθέτουμε λίγο, να υπάρχει πάντα τουλάχιστον μισό εκατοστό, ώστε να ψηθεί το φαγητό μας και να έχουμε ζουμάκι στο τέλος.
   Ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός και ανάλογος με τον φούρνο σας. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν είναι ξεροψημένο και τραγανό απέξω, και μαλακό σαν "λουκούμι" από μέσα.
   Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.
Πηγή:
Τσόκαρο blog
Οι άνθρωποι του “Tales of Taste”, πιστεύουν στη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της.

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετική συνταγή. Καρατσοκαρισμένη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ νοστιμο!!!Ειδικα οι πατατες που μου αρεσουν ταραγανες!Καλα και για το κοτοπουλο δεν εχω λογια ...Συγχαρητηρια στο σεφ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή