Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα όπως το μελομακάρονο και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του οφείλεται εκ του τουρκικού "Kurabiye" γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρης. Εδώ είναι μια ... προπολεμική πατροπαράδοτη συνταγή.
1/2 οκά αγνό βούτυρο
1 οκά άσπρο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα (ποτό) και μια κουταλιά της σούπας ανθόνερο.
Κατόπιν ρίχνουμε την μαστίχα, το ανθόνερο, την ζάχαρη και μετά σιγά - σιγά ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας να κτυπάμε την ζύμη ζωηρά. Την εργασία αυτή κάνουμε σε χώρο σχετικά ζεστό.
Πλάθουμε στη συνέχεια τους κουραμπιέδες αφού κάθε κομμάτι το τρίψουμε καλά ώστε να γίνει λείο, ή αν έχουμε μικρές φόρμες τους κόβουμε μ΄ αυτές. Αν θέλουμε μπήγουμε στο μέσον αυτών από ένα γαρύφαλλο ή ένα αμύγδαλο.
Τους τοποθετούμε μετά σε μικρή απόσταση τον ένα από τον άλλο σε αβουτύρωτη λαμαρίνα και τους ψήνουμε για 20 λεπτά της ώρας σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους γυρνάμε σε ζάχαρη άχνη. Στην πιατέλα που τελικά θα τους τοποθετήσουμε τους πασπαλίζουμε ακόμη με ζάχαρη.
Σε παραλλαγή αυτών άλλοι προσθέτουν στο δούλεμα 2 κρόκους αυγών και άλλοι κοπανισμένα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία και Χρόνια Πολλά!
Υλικά:
50 δράμια ζάχαρη άχνη1/2 οκά αγνό βούτυρο
1 οκά άσπρο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα (ποτό) και μια κουταλιά της σούπας ανθόνερο.
Εκτέλεση:
Βάζουμε το βούτυρο σε μια βαθειά πήλινη λεκάνη να κρυώσει. Το χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει όψη λευκή.Κατόπιν ρίχνουμε την μαστίχα, το ανθόνερο, την ζάχαρη και μετά σιγά - σιγά ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας να κτυπάμε την ζύμη ζωηρά. Την εργασία αυτή κάνουμε σε χώρο σχετικά ζεστό.
Πλάθουμε στη συνέχεια τους κουραμπιέδες αφού κάθε κομμάτι το τρίψουμε καλά ώστε να γίνει λείο, ή αν έχουμε μικρές φόρμες τους κόβουμε μ΄ αυτές. Αν θέλουμε μπήγουμε στο μέσον αυτών από ένα γαρύφαλλο ή ένα αμύγδαλο.
Τους τοποθετούμε μετά σε μικρή απόσταση τον ένα από τον άλλο σε αβουτύρωτη λαμαρίνα και τους ψήνουμε για 20 λεπτά της ώρας σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους γυρνάμε σε ζάχαρη άχνη. Στην πιατέλα που τελικά θα τους τοποθετήσουμε τους πασπαλίζουμε ακόμη με ζάχαρη.
Πηγή:
Μικρά μυστικά.
Βάση της επιτυχίας του είναι το αγνό βούτυρο και το επιμελημένο κτύπημα.Σε παραλλαγή αυτών άλλοι προσθέτουν στο δούλεμα 2 κρόκους αυγών και άλλοι κοπανισμένα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία και Χρόνια Πολλά!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου