Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των Χριστουγέννων. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μελομακάρονο στην αγγλική λέγεται "small honey cake". Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό. Η συνταγή είναι από το blog: Tante Kiki
Τα μελομακάρονα που θα σας δείξω είναι από 'κείνες τις οικογενειακές συνταγές που τις θεωρώ πραγματικά πολύτιμες. Εγγυημένα επιτυχημένη, εύκολη και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ούτε μίξερ, με μια μοναδική μελένια γεύση, ειδικά εάν χρησιμοποιήσουμε θυμαρίσιο μέλι ή ανάμικτο ανθέων και θυμαρίσιο και με όλα τα χριστουγεννιάτικα αρώματα (κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι), που σου γεμίζει το στόμα και ξυπνάει τις αισθήσεις σου. Το βασικό τους χαρακτηριστικό... μελώνουν μέχρι μέσα, είναι μαλακά αλλά δεν είναι "λαπαδιασμένα" (ξέρετε τι εννοώ δεν είναι πολύ μαλακά και δεν διαλύονται). Το μυστικό τους είναι ότι έχουν και λίγο σιμιγδάλι στη ζύμη που τα εμποδίζουν αν γίνονται "νιανιά" όταν μελώνουν (πριν χρησιμοποιήσω τη συγκεκριμένη συνταγή πάντα είχα ένα θέμα με το μέλωμα).
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1/2 φλ.τσ. κονιάκ
1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
2 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
7 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ροδέλα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι.
Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το "σύρμα", για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί κι αυτό.
Τέλος, σιγά-σιγά, προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να γίνεται τόσο πηχτό το μείγμα που δεν μπορούμε να ανακατέψουμε άλλο.
Ύστερα, αφήνουμε το "σύρμα" και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Η τελική ζύμη είναι μαλακιά, δεν κολλάει στα χέρια και είναι "λαδερή".
Στη φάση αυτή μπορούμε να αρχίσουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα ή βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ μπισκότων.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου ή έως ότου αποκτήσουν καστανό χρώμα.
Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται (αν όχι όλο τον περισσότερο) και μόλις συμπληρωθούν τα 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ύστερα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο.
Παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα (όπως στη φωτογραφία) 2-3 ζεστά μελομακάρονα και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα (κατά προσέγγιση) από τη μία πλευρά και μετά για άλλο τόσο χρόνο από την άλλη πλευρά.
Τα βγάζουμε, με τη τρυπητή κουτάλα, από την κατσαρόλα και τα ξαναβάζουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μελομακάρονα, για να μελώσουν και από την επάνω πλευρά.
Μετά, όπως είναι στο ταψί, ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι και τα αφήνουμε να μελωθούν σιγά-σιγά (χρειάζονται περίπου μισή ώρα).
Τα βάζουμε σε πιατέλες και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
* Ο χρόνος ψησίματος είναι σημαντικός για το εάν θα μελώσουν τα μελομακάρονα χωρίς να "λαπαδιάσουν".
Τα παραψημένα μελομακάρονα δεν απορροφούν εύκολα το σιρόπι και θέλουν περισσότερο χρόνο μέσα σ' αυτό.
Τα μελομακάρονα που δεν έχουν ψηθεί καλά, χρειάζονται λιγότερο χρόνο μέσα στο σιρόπι γιατί απορροφούν πολύ εύκολα και γίνονται πολύ μαλακά.
Για να αποφύγουμε "ατυχήματα" μπορούμε να βάλουμε ένα μελομακάρονο στο σιρόπι και να μετρήσουμε σε πόσο χρόνο γίνεται όσο μελωμένο ακριβώς θέλουμε.
* Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του μελομακάρονου αλλά και με την κουζίνα. Όσο πιο μεγάλο είναι το μελομακάρονο τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να ψηθεί. Την πρώτη φορά που θα ψήσουμε, είναι προτιμότερο, να δούμε το χρώμα τους για να καταλάβουμε εάν είναι ψημένα όσο χρειάζεται.
* Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέλι της αρεσκείας μας κι όχι μόνον θυμαρίσιο ή ανθόμελο.
* Τέλος, μπορούμε να κάνουμε τα μελομακάρονα γεμιστά με μείγμα καρυδόψιχας - αμυγδαλόψιχας, αλλά πάλι θα πρέπει να προσέξουμε το χρόνο ψησίματος.
Το μελομακάρονο στην αγγλική λέγεται "small honey cake". Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό. Η συνταγή είναι από το blog: Tante Kiki
Τα μελομακάρονα που θα σας δείξω είναι από 'κείνες τις οικογενειακές συνταγές που τις θεωρώ πραγματικά πολύτιμες. Εγγυημένα επιτυχημένη, εύκολη και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ούτε μίξερ, με μια μοναδική μελένια γεύση, ειδικά εάν χρησιμοποιήσουμε θυμαρίσιο μέλι ή ανάμικτο ανθέων και θυμαρίσιο και με όλα τα χριστουγεννιάτικα αρώματα (κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι), που σου γεμίζει το στόμα και ξυπνάει τις αισθήσεις σου. Το βασικό τους χαρακτηριστικό... μελώνουν μέχρι μέσα, είναι μαλακά αλλά δεν είναι "λαπαδιασμένα" (ξέρετε τι εννοώ δεν είναι πολύ μαλακά και δεν διαλύονται). Το μυστικό τους είναι ότι έχουν και λίγο σιμιγδάλι στη ζύμη που τα εμποδίζουν αν γίνονται "νιανιά" όταν μελώνουν (πριν χρησιμοποιήσω τη συγκεκριμένη συνταγή πάντα είχα ένα θέμα με το μέλωμα).
ΥΛΙΚΆ
Για τη ζύμη
2 φλ. τσ. αραβοσιτέλαιο (ή 1 φλ.τσ. ελαφρύ ελαιόλαδο + 1 φλ.τσ. αραβοσιτέλαιο)1 φλ.τσ. ζάχαρη
1/2 φλ.τσ. κονιάκ
1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
2 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
7 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
2 ποτήρια μέλι θυμαρίσιο ή μείγμα θυμαρίσιου και ανθέων2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ροδέλα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
Για το πασπάλισμα
Καρυδόψιχα ψιλοκομμένη ή μείγμα καρυδόψιχας και αμυγδαλόψιχας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ
Για τη ζύμη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι.
Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το "σύρμα", για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί κι αυτό.
Τέλος, σιγά-σιγά, προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να γίνεται τόσο πηχτό το μείγμα που δεν μπορούμε να ανακατέψουμε άλλο.
Ύστερα, αφήνουμε το "σύρμα" και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Η τελική ζύμη είναι μαλακιά, δεν κολλάει στα χέρια και είναι "λαδερή".
Στη φάση αυτή μπορούμε να αρχίσουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα ή βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ μπισκότων.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου ή έως ότου αποκτήσουν καστανό χρώμα.
Για το σιρόπι και το σιρόπιασμα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλας και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει.Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται (αν όχι όλο τον περισσότερο) και μόλις συμπληρωθούν τα 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ύστερα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο.
Παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα (όπως στη φωτογραφία) 2-3 ζεστά μελομακάρονα και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα (κατά προσέγγιση) από τη μία πλευρά και μετά για άλλο τόσο χρόνο από την άλλη πλευρά.
Τα βγάζουμε, με τη τρυπητή κουτάλα, από την κατσαρόλα και τα ξαναβάζουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μελομακάρονα, για να μελώσουν και από την επάνω πλευρά.
Μετά, όπως είναι στο ταψί, ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι και τα αφήνουμε να μελωθούν σιγά-σιγά (χρειάζονται περίπου μισή ώρα).
Τα βάζουμε σε πιατέλες και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
Πηγή:
Και τώρα μερικά μυστικά για σίγουρη επιτυχία...
* Αποφεύγουμε να βάζουμε τα μελομακάρονα στις λαμαρίνες φούρνου με μαύρο χρώμα, γιατί ψήνονται περισσότερο από κάτω.* Ο χρόνος ψησίματος είναι σημαντικός για το εάν θα μελώσουν τα μελομακάρονα χωρίς να "λαπαδιάσουν".
Τα παραψημένα μελομακάρονα δεν απορροφούν εύκολα το σιρόπι και θέλουν περισσότερο χρόνο μέσα σ' αυτό.
Τα μελομακάρονα που δεν έχουν ψηθεί καλά, χρειάζονται λιγότερο χρόνο μέσα στο σιρόπι γιατί απορροφούν πολύ εύκολα και γίνονται πολύ μαλακά.
Για να αποφύγουμε "ατυχήματα" μπορούμε να βάλουμε ένα μελομακάρονο στο σιρόπι και να μετρήσουμε σε πόσο χρόνο γίνεται όσο μελωμένο ακριβώς θέλουμε.
* Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του μελομακάρονου αλλά και με την κουζίνα. Όσο πιο μεγάλο είναι το μελομακάρονο τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να ψηθεί. Την πρώτη φορά που θα ψήσουμε, είναι προτιμότερο, να δούμε το χρώμα τους για να καταλάβουμε εάν είναι ψημένα όσο χρειάζεται.
* Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέλι της αρεσκείας μας κι όχι μόνον θυμαρίσιο ή ανθόμελο.
* Τέλος, μπορούμε να κάνουμε τα μελομακάρονα γεμιστά με μείγμα καρυδόψιχας - αμυγδαλόψιχας, αλλά πάλι θα πρέπει να προσέξουμε το χρόνο ψησίματος.
Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου